Medische fouten leiden tot aansprakelijkheid wanneer de medische fouten inhouden dat een zorgvuldigheidsnorm die medici in acht dienen te nemen is geschonden. Wat die zorgvuldigheid precies inhoudt is afhankelijk van de oorzaak van de medische fouten, de aard van de medische fouten, de ernst van de gevolgen van de medische fouten en de concrete omstandigheden waaronder de medische fouten plaatsvonden.
Een arts is alleen aansprakelijk als hij een verwijtbare beroepsfout maakt. De norm is de zorgvuldigheid die u van een redelijk bekwaam en redelijk handelend arts mag verwachten. De wet maakt daarbij onderscheid tussen fouten en risico’s. Een arts is niet aansprakelijk voor de normale risico’s van medische handelingen. Hij is dan ook niet zonder meer aansprakelijk als het resultaat van een behandeling anders is dan u als patiënt had verwacht. Een arts heeft een inspanningsverplichting en geen resultaatsverplichting.
Het is vaak niet mogelijk om snel te kunnen beoordelen of er fouten zijn gemaakt in het medische traject. Daartoe zal allereerst het medisch dossier moeten worden opgevraagd en beoordeeld moeten worden door een medisch adviseur. De Raad voor Rechtsbijstand biedt de mogelijkheid deze kosten voor rekening van de staat te brengen. Indien u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtshulp, kan tevens een medisch haalbaarheidsonderzoek worden aangevraagd. U bent hiervoor géén eigen bijdrage verschuldigd.